Hva er refinansiering av lån?

3Låner man penger, så må man betale det tilbake. Så enkelt er det faktisk. Velger man å la være å gjøre dette, enten fordi man faktisk ikke har råd, eller fordi man ikke ønsker, så vil det som regel gå stygt utover ens personlige økonomi. Mange velger å snu ryggen til problemet fordi de har opparbeidet seg dyr gjeld i form av forbrukslån og kredittkort, men det er det verst du kan gjøre. Hvorfor ikke heller bare søke om refinansiering av lån?

Hva er så refinansiering av lån?

Ordet er egentlig relativt selvforklarende, spesielt hvis man har litt peiling på økonomi. Du finansierer rett og slett lånet ditt på nytt – ved å ta opp et nytt lån. For deg som ikke har hørt om dette før, så kan det høres noe spesielt ut. Hvordan skal det hjelpe deg å bli gjeldfri at du tar opp et nytt lån? Fordelen med dette er derimot tydelig når du først hører om den: Ved refinansiering tar du opp et nytt lån for å betale ned det gamle, og det nye lånet har en langt bedre rente!

Det er nettopp dette som gjør at det er gunstig å refinansiere gammel gjeld. Har du for eksempel kredittkort- og forbrukslångjeld opp til nakken, der rentekostnadene på hvert lån er over 20%, så søker du heller om refinansiering av lån hos en annen bank og får en rente på kanskje 15%. Du bruker lånebeløpet her til å nedbetale den gamle gjelden din, og slipper å forholde deg til flere kreditorer. Det gjør ikke bare at du får bedre oversikt i hverdagen – men du sparer faktisk penger ettersom du nå bare betaler renter og gebyrer på ett enkelt lån.

Et eksempel på refinansiering av lån

Skulle du ha opparbeidet deg en kredittkortgjeld på kr. 40 000, med en effektiv rente på 32%, så blir det dyrt for deg i lengden. Legger vi også til SMS-lånet du søkte om på 20 000 kroner, som har en drøy rente på hele 45%, så skjønner vi godt at du har behov for refinansiering av lån. Du søker dermed om et lån på kr. 60 000 hos en god bank – som gir deg en effektiv rente på 16% – og bruker disse pengene på å betale ned den gamle gjelden din.

Du blir med andre ord ikke gjeldfri på denne måten, og sletter ikke noen gjeld. Allikevel kan du se frem til at du blir gjeldfri langt raskere enn hva du ville vært dersom du ikke refinansierte. På den gamle gjelden din betalte du 1816 kroner hver måned i bare rentekostnader, mens du etter å ha refinansiert lånene dine kun betaler 800 kroner i måneden. Enkel hoderegning tilsier at du da har spart hele 1000 kroner per måned, og 12 000 kroner i året! Setter du av disse pengene til nedbetaling i stedet, så er du kvitt gjelden på under fire år.

Med andre ord kan refinansiering hjelpe deg til å bli gjeldfri nærmest dobbelt så raskt som dersom du ikke hadde gjort det.